Saturday, August 31, 2013

Jagnjeći kotleti sa začinskim biljem

Jagnjeći kotleti sa začinskim biljem



Za 2 osobe:
125 g sitne šargarepe,
 manja glavica luka,
4 jagnjeća kotleta,
3 kašike maslinovog ulja,
pola veze sveže nane,
2 manja praziluka,
2 čena belog luka,
 kašika seckane sveže majčine dušice,
kašika sirćeta "balsamiko",
so i biber.

Sitno seckane listiće nane pomešajte sa 3 kašike maslinovog ulja i sirćetom "balsamiko". Dodajte so i biber po ukusu i ostavite sa strane. Praziluk i šargarepu očistite, isecite na tanke kolutove i kuvajte na pari 15 minuta. Jagnjeće kotlete istrljajte belim lukom, prelijte uljem, odozgo sipajte seckanu majčinu dušicu i pecite u rerni, na roštiljskoj rešetki, po pet minuta sa svake strane. Bareno povrće ocedite, prelijte otopljenim maslacem, posolite, pobiberite i zajedno sa pečenim kotletima rasporedite u tanjire. Sve prelijte pripremljenim prelivom i servirajte.

Friday, August 30, 2013

Provansalsko jagnje ( Francuska )

Provansalsko jagnje ( Francuska )



Potrebno:
komad jagnjetine od 8 rebara,
3 kašike maslinovog ulja,
2 glavice ljubičastog luka,
2 velika češnja belog luka iseckana vrlo sitno,
1/2 do 1/3 šolje mekane,
suve prezle,
četvrtina kašičice mlevenog timijana,
pola kašičice mlevenog ruzmarina,
2 kašike sitno iseckanog peršuna,
jaje lako ulupano,
2 kašike dižon senfa,
so, biber.

Priprema:
Zagrejati rernu na 270 stepeni, zagrejati dve kašike ulja u tiganju i dodati ljubičasti i beli luk. Kuvati dva minuta i ne dozvoliti da promeni boju. Ukloniti tiganj s vatre, dodati prezlu, timijan, ruzmarin, peršun, so i biber. Umešati jaje pa senf. Nadev treba da je zgusnut, ali mekan.

Preostalo ulje nasuti u posudu za pečenje, staviti meso i okretati sa svih strana. Pržiti devet minuta, okrećući da potamni sa svih strana, pa izvaditi iz rerne. Naneti nadev na deblju stranu mesa, pa vratiti u rernu na još pet minuta da bude manje pečeno, ili još osam minuta da bude pečenije.

Thursday, August 29, 2013

Jagnjeći kotleti u sosu od kupina

Jagnjeći kotleti u sosu od kupina



Potrebno:
Kašičica i po iseckanog ljubičastog luka,
češanj belog luka,
kašičica maslinovog ulja,
2 šolje kupina,
2 kašičice meda,
češanj belog luka,
kašičica kardamoma,
paprika bez semena,
 iseckana na kocke,
šolja i po vina porto,
 4 jagnjeća kotleta.

Priprema: Sotirati ljubičasti i beli luk na vrelom ulju dok ne postanu providni. Pomešati kupine, med, karanfilić, kardamom i jabuku, pa dodati porto. Smanjiti na pola, pa dodati preostale sastojke. Grilovati kotlete tri-četiri minuta sa svake strane, preliti sosom i poslužiti.

Wednesday, August 28, 2013

Vatrena jagnjetina

Vatrena jagnjetina



Potrebno:
500 g jagnjetine,
300 g crnog luka,
300 g krompira,
300 g paradajza,
200 g šargarepe,
 ljuta papričica,
so, biber, aleva paprika,
2 kašike ulja,
300 g crnog hleba.

Priprema: Na zagrejanom ulju propržiti crni luk, dodati jagnjetinu, posoliti i propržiti. Preliti vodom, kuvati četrdesetak minuta, dodati kriške paradajza, isečen krompir, šargarepu i ljutu papriku. Kuvati još tridesetak minuta. Začiniti, servirati i poslužiti uz crni hleb.

Jagnjetina sa krompirom

Jagnjetina sa krompirom



Sastojci:
1,5 kg jagnjećeg buta,
1,5 kg krompira,
100 ml kisele pavlake,
100 ml mleka,
jaje,
100 ml ulja,
50 g maslaca,
50 ml belog vina,
so, biber, beli luk

PRIPREMA
Jagnjeće meso posolite, pobiberite i išpikujte belim lukom. Prelijte uljem i belim vinom i pecite dva sata na 180 stepeni, te izvadite iz pleha. Krompire isecite na veće komade, posolite i poređajte u pleh u kojem se pekla jagnjetina. Prelijte ih pavlakom umućenom s jajima, mlekom i otopljenim maslacem. Pečenu jagnjetinu stavite preko krompira i vratite u rernu dok se krompir ne ispeče.

Monday, August 26, 2013

Marinirani jagnjeći kotleti

Marinirani jagnjeći kotleti



Za 6 osoba:
12 jagnjećih kotleta,
2 čena belog luka,
pola limuna,
0,5 dl vinskog sirćeta,
glavica luka,
40 g maslaca,
2 kašike sušenog ruzmarina,
2 dl maslinovog ulja, so i biber.

Sok od pola limuna pomešajte sa seckanim belim i crnim lukom, pola količine maslinovog ulja, dodajte sirće, belo vino i ruzmarin, posolite, pobiberite i energično umutite. Jagnjeće kotlete poređajte u veću, plitku plastičnu posudu, prelijte ovako pripremljenom marinadom, hermetički zatvorite i čuvajte najmanje 2 sata u frižideru. Marinirane kotlete pecite sa obe strane na roštilju i služite sa grilovanim povrćem i prelivene ostatkom marinade.

Friday, August 23, 2013

Jagnjeći kotleti u foliji

Jagnjeći kotleti u foliji



Za 4 osobe:
 8 jagnjećih kotleta,
4 veća krompira,
16 crnih maslina,
4 mlada luka,
4 kašike maslinovog ulja,
 začin C,
crni biber mleveni i
kašičica ruzmarina.

Krompir oljuštite, operite i isecite na krupnije kockice. Na radnu površinu raširite 4 dovoljno velika lista aluminijumske folije, na svaki list položite po dva jagnjeća kotleta, po nekoliko kockica krompira, 4 masline kojima ste prethodno izvadili koštice, po jedan očišćen mladi luk prepolovljen po dužini. Dodajte začin C, mleveni crni biber i ruzmarin, prelijte maslinovim uljem, zatvorite foliju, formirajte paketiće, dobro umotajte krajeve, ređajte ih u pleh i pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kada je pečenje završeno služite zatvorene paketiće na tanjirima.

Thursday, August 15, 2013

Kuskus sa jagnjetinom

Kuskus sa jagnjetinom



Sastojci:
4 struka korijandera (očupati samo listove), 4 struka peršuna (očupati samo listove), 2 glavice crnog luka (120 g), 500 g jagnjećeg mesa bez kostiju iseckanog na manje kockice, 3 kafene kašičice soli, ½ kafene kašičice bibera, 2 g šafrana, 90 g maslinovog ulja, 3 šargarepe, 1 bela rotkva, 1 tikvica neoljuštena, 1 supena kašika cimeta, 1 kafena kašičica svežeg ili mlevenog đumbira, 900 g vode, 350 g kuskusa, 100 g suvog grožđa, 30 g šećera, 260 g leblebije kuvane ili iz konzerve, oceđene. Po želji možete dodati i beli luk, kelerabu, paradajz, celer, paškanat...



PRIPREMA
1. Sitno iseckajte korijander, peršun i luk. Dinstajte jagnjetinu 10 min sa 40 g ulja, 2 kašičice soli, biberom i šafranom. Dok se meso dinsta, iseckajte povrće na komade veličine zalogaja. Stavite kuskus u jednu činiju i dodajte 1 kašičicu soli i 50 g ulja i sve dobro protrljajte između dlanova, prelite sa 350 g vode i ostavite da stoji.
2. Iseckano povrće, cimet, đumbir i 550 g vode dodajte mesu i dinstajte daljih 15 min. Na kraju dodajte suvo grožđe, šećer, leblebije, iseckani koriander i peršun. Na posudu u kojoj se dinsta meso i povrće stavite odgovarajuću posudu za kuvanje na pari i u nju sipajte potopljeni kuskus. Posudu poklopite i sve zajedno dinstajte još 10 min.
2. Kuskus izručite u posudu za serviranje i prelijte ga dinstanim mesom i povrćem. Vodite računa je da ima dosta safta. Kuskus upija tečnost pa ako nema dosta safta, jelo ostaje suvo.