Wednesday, May 15, 2013

Marinirani jagnjeći file sa povrćem

Marinirani jagnjeći file sa povrćem



Jagnjeći fileti:
400 g jagnjećeg fileta (8 odrezaka)
2 češnja belog luka
so
crni biber
3 kašike jestivog ulja

Boranija-morač povrće:
300 g zelene boranije
200 g (ko)morača (1 koren)
250 ml vode
so
150 g crvenih jabuka
1 čaša kisele pavlake
malo karija
mleveni đumbir
prstohvat šećera
20g seckanog badema
1 kašičica Dr. Oetker Gustina

Jagnjeći fileti: Operite filete pod hladnom vodom i obrišite ih kuhinjskim ubrusom. Oljuštite beli luk, provucite ga kroz presu ili sitno iseckajte, pa pomešajte sa solju, biberom i uljem. Premažite filete marinadom i ostavite ih da odstoje oko 1 sat u frižideru. U međuvremenu pripremite povrće.

Povrće: Očistite boraniju. Očistite morač i isecite ga na tanke listiće. Stavite slanu vodu da prokuva, pa probarite boraniju u njoj oko 10 minuta.

Izvadite boraniju pomoću kašike-cediljke iz šerpe i stavite je na prethodno zagrejan poslužavnik, držite ga na toplom. Sada u istoj vodi obarite morač oko 5 minuta. Izvadite morač i pomešajte ga sa boranijom. Slanu vodu ostavite po strani.
Jabuke operite, isecite na četvrtke, očistite i isecite na tanke listiće, dodajte u povrće i sve držite na toplom.

Zagrejte tiganj i propržite jagnjeće filete oko 10 minuta sa obe strane, na srednjoj vatri. Potom izvadite iz tiganja, položite preko povrća i ostavite da i dalje stoji na toplom.

Tečnost u kojoj se kuvalo povrće dodajte u masnoću od prženja fileta, dodajte gustin i pavlaku i zagrejte sve zajedno. Kada sos malo ukuva, dodajte so, kari, đumbir i malo šećera po ukusu. Malo sosa sipajte preko aranžiranog povrća i mesa na poslužavniku, pospite odozgo badem, a preostali sos sipajte u sosijeru i poslužite uz ručak. Po želji možete da dodate i sitno seckani peršun u sos.

SAVET: Možete da koristite i zamrznutu boraniju. Uz filete poslužite crni ili ražani hleb i crno vino.

0 comments:

Post a Comment