Tuesday, May 14, 2013

Špikovani jagnjeći but na krompiru

Špikovani jagnjeći but na krompiru

Potrebno:
  • 2kg jagnjećeg buta sa kostima, 
  • 800gr krompira, 
  • 6 čena belog luka, 
  • 25gr sušenih kajsija, 
  • 2 kašike maslinovog ulja, 
  • 2 veće glavice crnog luka, 
  • nekoliko celih kajsija (sveže ili iz konzerve), 
  • so, biber, listići nane.
Priprema:
Dva čena belog luka očistiti i iseći na komadiće. Suve kajsije iseći na štapiće i pomešati sa belim lukom. Dobro zagrejati rernu na 200 spapeni. But oprati, prosušiti i natrljati solju i biberom. Oštrim nožem useći male zareze u meso i popuniti ih štapićima kajsije i komadima belog luka. Staviti u dubok sud s poklopcem, premazati uljem i peći u rerni oko 40 minuta. U medjuvremenu oljuštiti, oprati i iseći krompir na krupnije kockice. Očistiti i krupno iseći crni luk. Očistiti i iseckati i preostali beli luk. Nakon 40 minuta izvaditi but iz posude i napraviti posteljicu od pripremljenih komadića krompira, crnog i belog luka. Dobro začiniti solju i biberom, vratiti ponovo but u rernu i peći sve zajedno još 60 minuta. Povremeno promešati krompir i luk. Pečeni, sočni jagnjeći but servirati zajedno sa pečenim krompirom na odgovarajućem poslužavniku. Jelo garnirati komadićima kajsije i listićima nane.

0 comments:

Post a Comment